(+45) 86610721
mail@komail.dk
Ulvevej 24b
7800 Skive

Nyt fra Kvægdyrlægerne Salling-Fjends

Det er ikke til at tro det, hvis man ikke lige ved det!!

Sus har 25-års jubilæum                   

For efterhånden 25 år siden satte en purung, nyuddannet veterinær sin underskrift på en ansættelseskontrakt i en blandet praksis i Selde i Nordsalling. Det var dyrlægerne Erik Damsgaard, Kurt Skuldbøl og Nick Sønderby, som kunne glæde sig over at have begået et scoop og fået dyrlæge Susanne Vendelbo Kjær med på holdet. 

Siden har Sus selv hjulpet mange nye kolleger godt i gang og til rette i dyrlægekittel og praksisbil. Hjulpet nye assistenter godt på vej fra Landbohøjskolens støvede bøger til den virkelige verden, som den foregår på staldgangen. Hun har været en fantastisk virksomhedsmentor længe inden dette blev moderne. Altid taget udfordringerne oppefra og ned, aldrig kompliceret sagen og altid klar med gode råd – og tålmodig opmuntring og opbakning.

Nordsalling Dyrlæger blev til Roslev Dyreklinik, senere Roslev Landpraksis. Sammenlægning med Skiveegnens Dyrlæger til Salling-Skive Landdyrlæger til nu Kvægdyrlægerne Salling-Fjends.

Det har været et kvart århundrede med en masse spændende og forskelligartede opgaver. Alt fra en hest, som havde drukket sig fuld i hjemmebrygget blommevin til en fødselshjælper, der blev lidt misundelig på en nyfødt, svag kalv som fik mund-til-mund. Og så var der Damsgaard, som rokkede med ørerne når han lagde lokker til i Sus´ frisørstol.  Oplevelserne har været mange.

Mange har gennem årene haft fornøjelsen at arbejde sammen med Sus. Det gælder både fæ og dets folk, som hun altid møder med forståelse og oprigtig interesse. Og ikke mindst kolleger; altid tid til og interesse for sine kolleger. Du gør arbejdsdage til festlige dage. Tusind tak for et godt samarbejde. 

 

Stort tillykke med jubilæet, vi glæder os til de næste 25!

 

Nyt fra Dyrlæger & Ko

Ændrede sygdomskoder i DMS, smartkoen og kalve med defekter

Ændrede sygdomskoder i DMS

Sygdomskoderne i DMS, også kaldet LK-koderne, som bruges til indberetning af sygdomme, har fået en opdatering. Nogle forældede koder er fjernet, og nogle nye er kommet til. Dette medfører nye muligheder ved brug af vaccciner og smertestillende medicin.

Fremover vil det således være muligt at indberette en LK-kode for de vacciner, der anvendes i besætningen. Ved at indberette brugen af vacciner, kan der laves lister over hvilke vacciner, som bruges i besætningen og udfra dette følge og vurdere effekten af hver vaccine. 

Der er kommet to nye koder for behandling med smertestillende medicin af yver- og lungebetændelse. De skal anvendes i de tilfælde, hvor dyret udelukkende er behandlet med smertestillende medicin.

Udover opdateringen af sygdomskoderne er der også kommet en række andre nye funktioner og muligheder i DMS. Senest er der bl.a. foretaget disse ændringer:

- Flere valgmuligheder i listen ”Køer til klovbeskæring”. Dette giver bedre mulighed for tilpasning til netop din bedrift og din strategi. 

- Flere oplysninger på Salmonellalisten; bl.a. laktationsnummer, dage efter og til kælvning. 

- På celletalslisten kan det nu ses, om der findes en gyldig kirtelprøve. 

 

Smartkoen – anvendes allerede af 800 brugere

Har du ikke allerede Smartkoen.dk som genvej på din smartphone, kan vi kraftigt anbefale du opretter den. Det gør det langt nemmere og hurtigere at indberette kælvninger, insemineringer, behandlinger osv. med det samme. Fra smartkoen.dk kan der også trækkes diverse arbejdslister. 

Det er gratis at bruge smartkoen.dk – eller rettere sagt adgang til smartkoen.dk følger med, når du har adgang til DMS. Du skal bruge samme brugernavn og login, som du allerede bruger til DMS. 

På landbrugsinfo.dk kan du læse mere om smartkoen.dk samt finde vejledning i, hvordan du opretter en genvej på din smartphone.

 

Husk at indberette kalve med defekter

Antallet af indberetninger om kalve med potentielt arvelige defekter (fejl) har været kraftigt faldende de seneste år. Det er vanskeligt at vide om faldet skyldes, at der rent faktisk er færre kalve, som fødes med f.eks. meget stort hoved, krumme ben, ekstra/manglende kropsdele osv., eller om det skyldes, at vi (dyrlæger, landmænd m.fl.) er blevet ringere til at få indberettet, når en kalv fødes med en fejl. 

Uanset årsagen er det utrolig vigtigt at indberette. Også selvom man kun oplever det én gang hvert femte år (frekvensen vil selvfølgelig afhænge af besætningsstørrelse). Hvis defekter ikke indberettes, så er det meget svært at få udelukket de dyr fra avlen, som potentielt er bærer af en arvelig sygdom. Indberetning bør gøres uanset om det er en foldtyr eller en insemineringstyr, som er far til den defekte kalv. 

Metoden er yderst effektiv og har blandt andet resulteret i fundet af den arvelige kvægsygdom CVM. 

Er du i tvivl om hvordan du gør, så få din dyrlæge eller avlsrådgiver til at hjælpe dig. Der kommer formentlig (i nær fremtid) mulighed for at indberette de mest hyppige forekomne defekter direkte i DMS.